CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

joi, 24 ianuarie 2008

Arta Egiptului


Considerat un ,,dar al Nilului’’ ,Egiptul a avut una dintre cele mai originale si stralucite civilizatii din istorie. Arta egipteana este o arta de mare demnitate si distinctie. Este ermetica, inchisa oricaror sugestii venite din partea artei altor tari, pastrand un aer de profunda solitudine.Ea are ca parte componenta a civilizatiei un profound character religios si funerar.Aceasta trasatura se manifesta in arhitectura picture si sculptura.
Cea mai veche forma de arhitectura funerara este mastaba, - o constructie masiva de caramida sau de piatra ridicata deasupra unui mormant, sapat adanc in pamant.Acestea erau grupate in jurul piramidei faraonului.
La jumatarea sec al III lea inainte de Hr. se construieste primul mare mormant regal:piramida in trepte de la Sakkarah opera lui Imhotep primului artist consemnat in istorie .
Complexul de la Giseh cuprinde 3 piramide care apartin unor mari faraoni : Kheops ,Khefren si Mikerinos ,cea mai mare piramida fiind cea a faraonului Kheops .Forma simpla a constructiilor de proportii colosale scote in evidenta materialul din care erau facute :granit roz sau negru,alabastru si bazalt .

0 comentarii: