CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

sâmbătă, 12 aprilie 2008

Bernini(1598-1680)


Bernini,Giovanni este figura stralucita a stilului baroc,personalitatea de anvergura a artei Contrareformei in Italia. Considerata capodopera sa Piazza San Pietro din Roma ,este delimitatata de colonada gigantica a celor 284 coloane,desfasurate pe 4 randuri cu 88 pilastri si 140 de statui.
Biserica Sant Andrea al Quirinale (1658-1670), proiectata de Bernini, se impune prin aceasti indrazneala si fantezie recunoscuta ,edificiului adouganduse si monumentele civile:Palatele Barberini ,Montecitorio, Odescalchi, precum si Fantana Tritonului si Fantana celor 4 fluvii din Roma.
Monulemtul Funerar al papei Alexandru al VII-lea (1671-1678)din catedrala San Pietro din Roma, amplasat intr-o nisa deasupra usii, uimeste, si azi ,prin curajul solutiei tehnice. Cel mai citat exemplu al creatiei lui ,in acest sens este Altarul Sfintei Tereza de la Biserica Santa Maria della Vittoria din Roma.Aici, grupul statuar este suspendat in spatiu si imaginat pe un val de nori.Sfanta Tereza este imaginata in extaz mistic, iar ingerul este prezentat tanand sageata divina.
Temperamentul senzual si viu este redat in subiecte mitologie cum ar fii Rapirea Proserpinei sau Apolo si Dafne.Studiul operei lui Berninipoate fii considerat suficient pentru a intelege cacacterele particulare ale sculpturii baroce.Evolutia si afirmarea artistica a lui Bernini au fost stralucite si au dominat aproape intregul secol.
Viziunea teatrala ,modalitatiile de expresie si de limbaj ale operei lui Bernini formuleaza un univers caracteristic pentru arta Italiei din secolul al XVII-lea.

0 comentarii: