CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

sâmbătă, 12 aprilie 2008

Caravaggio(1573-1610)


Michelangelo Merisi sau Amerighi ,este unul dintre cei mai nelinistiti artisti si unul dintre cei mai bravi cautatori ai aventurii.De la entuziasm la optimism, Caravaggio ,cunoaste in viata si in arta drama disperarii,singuratatea, deznadejdea.
De la vigoarea fizica ,recunoscuta de contemporanii sai ,ca o miraculoasa conditie de forta vitala ,artistul cunoaste boala ,suferinta fizica si spitalul ,moartea in singuratate.Pentru Caravaggio ,lumina si umbra nu inseamna contururi .Lumina si umbra inseamna mese de culoare ,doua forte aflate in conflict. Lumina e puternica si cade abrupt si aspru pe forme.
Personajele lui sunt tineri imbracati elegant ,in costume fastuoase ale epocii,grupati la jocuri de carti sau cantareti din lauta, sau impodobiti cu coroane sau ciorchini de frunze de vitza.Bacchus sau David este acelasi adolescent care i-a servit ca model.Curand aceasta lume a lui Caravaggio descopera realitati ale unei lumi opuse.
Caravaggio revigoreaza limbajul plastic ,dandu-i emotie artistica si inalta tensiune de viata.Clarobscurul serveste drama nu numai in spectacolul scenografic ,ci in profunzimea everimentului.Schemele Compozitionale ,noi fata de structura piramidala a imaginii renascentiste ,sustin duelul umbra -lumina ,lupta dintre moarte si viata.

2 comentarii:

Laura spunea...

Nu pot spune decat ca picturile alese sunt superbe si blogul la fel. Intru prima data aici la tine (datorita lui Camir) si imi place mult de tot :)

Anca spunea...

Salut. Vad ca te pricepti la arta. Ma ajuti si pe mine cu niste informatii despre sculptura greco-romana? peste tot gasesc informatii despre sculptura greaca si romana separat.