CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

luni, 15 iunie 2009

Pieter Paul Rubens (1577-1640)

''Intreaga lui opera sugereaza un corn al abuldentei... Totul se raspandeste si navaleste in interiorul cadrului ,totul se aduna si se unduieste asemeni unei hore...''( Rene Huyghe).

Peter Paul Rubens a fost numit astfel deoarece s-a nascut in ajunul sarbatorii Sf. Petru si Pavel. Este cunoscut ca unul dintre cei mai mari pictori flamanzi desi s-a nascut in Germania si si-a perfectionat talentul artistic in Italia. De fapt el a vazut prima data Flandra la varsta de 10 ani.
Supranumit si ''noul Apelles" ,considerat un geniul al barocului ,Rubens este un maestru al culorii , un inventator al compozitiilor avantate.
Deosebit de cult, prieten al suveranilor si principilor Europei, ambasador de ocazie , el intruchipeaza un nou model de pictor universal.Rubens s-a bucurat de faima internationala ,de prestigiu si bogatie, el este creatorul scoli pentu nenumarati elevi si discipoli .
Rubens se formeaza intr-un atelier influientat de manierismul italian si calatoreste de cateva ori in Italia unde efectueaza numeroase studii si copii dupa Tizian, Rafael sau Michelangelo.

Dominata de rosu cu raporturi cromatice incredibile ,tuse transparente sau armonii de cald-rece ,pictura sa evoca in permanenta elanurile vitale.Compozitia sa alaturi de varietatea subiectelor influienteaza picturile sale,astfel el semnifica miscarea mai violenta ,energia si tensiunea in concordanta cu culorile vii si stralucitoare.Sunt preferate pentru a sugera miscarea : diagonalele si oblicele incrucisate sau in evantai arcele de cerc sau cercul ca vartej curbele si contracurbele.

În ultimii ani, Rubens se concentrează cu precădere asupra temelor mitologice, cu predilecţie dionisiace. În decembrie 1630 se recăsătoreşte cu Helene Froment, fiica unui negustor bogat din Antwerpen, vestită pentru extraordinara ei frumuseţe, pe care o va picta în mai multe tablouri.

În anul 1630, Rubens este ridicat la rangul de cavaler de către regele Carol I al Angliei, iar un an mai târziu este înnobilat de regele Filip IV al Spaniei. Continuă executarea unor opere de pictură cu caracter monumental după Metamorfozele lui Ovidiu, precum şi Judecata lui Paris, Sărbătoarea lui Venus, Cele trei Graţii şi altele.

Începând cu anul 1637, crizele de artrită de care suferea de mai mulţi ani se îndesesc şi devin tot mai grave. , Peter Paul Rubens încetează din viaţă. Este înmormântat în biserica Sfântul Iacob din Antwepen, chiar sub tabloul pictat de el, Sacra Conversazione.



Cele mai importante lucrari ale lui Rubens:
"Urcarea pe cruce","Coborarea de pe cruce" , "venus si Adonis" , "Rapirea ficelor lui Leucip", "Batalia amazoanelor" , "Istoria Mariei de Medici " ,"Palaria de paie", "Vanatoare de lei", Baia Dianei", "Cele trei gratii"etc.

0 comentarii: