CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

luni, 15 iunie 2009

Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Rembrandt a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn şi al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toţi fraţii săi, el este singurul care învaţă să scrie şi să citească într-o şcoală latină; în 1620 se înscrie la universitatea din Leiden, dar rămâne acolo doar câteva luni, fiindcă vrea să devină pictor. Tânărul Rembrandt îşi începe studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh .
Timp de trei ani învaţă aici tehnica picturii. Pânzele lui - uneori copii ale lucrărilor altor maeştri - îi atestă deosebitul talent, ceea ce determină pe părinţii săi să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde se perfecţionează în atelierul lui Pieterzoon Lastman, care călătorise în Italia şi era influenţat de Michelangelo Merisi zis Caravaggio. Deşi studiază la el numai şase luni, Rembrandt preia de la Lastman stilul narativ şi modul de reprezentare a stărilor sufleteşti la figurile înfăţişate. Însă înainte de orice, descoperă tehnica clar-obscurului.
Pictor ,gravor ,supranumit "magicianul umbrei", Rembrant este una dintre cele mai marcante personalitati ale secolului XVII-lea .Considerandu-se el insusi un revolutionar in arta s-a deosebit de confratii sai prin numeroasele sale acte de indrazneala care au lezat adeseori gustul burghez al contemporanilor.Rembrandt incearca mereu tehnici noi ,solutii neasteptate si subiecte neobisnuite .Este "primul eretic in pictura" (Andries Pels, 1681)
Rembrant creaza o nota de mister prin raportul dintre intuneric si lumina.Misterul sau este greu de descifrat dar, spre deosebire de inaintasul sau nu-l obtine prin subiect sau simboluri ascunse ,ci printr-o stiinta particulara de distributie a luminii .Lumina este elementul fundamental ,intunericul are drept scop doar evidentierea ei.
Figura umana este reprezentata de-a lungul operelor pictorului,el prezinta personaje istorice sau religioase.
Rămas văduv, Rembrandt angajează o educatoare pentru fiul său, Titus. În 1646, acestă sarcină va fi luată de Hendrickje Stoffels, care îndeplineşte un rol dublu, acela de educatoare şi de ibovnică. Pictorul este din nou foarte îndrăgostit, trăiesc ca soţ şi soţie, dar nu se căsătoresc oficial. Justiţia ecleziastică îi acuză de imoralitate, citându-i în proces. Încălcând normele legale în vigoare în Olanda secolului al XVII-lea, Hendrickje mai trăieşte nouă ani alături de artistul tot mai bătrân şi mai izolat de lume.Rembrandt se stinge din viaţă la 14 octombrie 1669 într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este înmormântat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.

0 comentarii: