CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

duminică, 30 martie 2008

Jean Fouquet(1420-1480)

Jean Fouquet s-a format in abianta curtii ducelui de Berry ,pe langa pictorii flamanzi invitati de acesta. A calatorit in Italia ,la Roma unde a pictat ,,Portretul Papei Eugeniu al IV-lea" ,care l-a inspirat pe Rafael pt capodopera ,,Papa Leon al X-lea cu nepotii".
Autopotretul in email, facut de Fouquet in 1450 il definesc in expresia grava si concentrata, in sobra atitudine si vestimentatie ,specifice epocii.Considerate reprezentative pentru opera lui Fouquet ,cele doua imagini sunt pictate avand pe voleul drept ,,Fecioara cu pruncul" sub chipul Agnesei Sorel ,favorita regelui ,iar pe voleul sang portretul lui ,,Etienne Chavalier" insotit de Sfantul patron Stefan.
Agnes Sorel ,redata in vesminte specifice rangului si gustului estetic al acelui moment ,tine sanul descoperit asemanator unei rodie de culoarea ivoriului.Pe fruntea inalta poarta coroana cu perle ,amintind de ,,Madona Cancelarului Rollin"pictata de Van Eyck. Prunculpare si el desprins dintr-un tablou de Van Eyck,ingerii rosii si ingerii albastrii,sparg tiparele convenientelor epocii.
Remarcabil portretist ,Jean Fouquet defineste fizionomia dublata de psihologic doar prin cateva linii .Desenele sale au putina culoare ,usot aplicata in hasuri cu creioane.Surprinderea caracterului fizionomic ,expresia psihologica diferentiala ,ca si originalitatea fanteziei si a curajului interpretarii il definesc pe artist cu o puternica personalitate artistica.
Expresia de dezolanta tristete a compozitiei ,,Pieta din Avignon"are o tensiune tragica ,invita la meditatie si reculegere.Cele trei persoane ,formeaza un grup de o intensitate emotionala putin obisnuita .

0 comentarii: