CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

duminică, 9 martie 2008

Pieter Bruegel Cel Batran(1525-1569)


Opera lui Bruegel ,integral laica in conceptie si viziune,ar putea fii urmarita in cateva cercuri tematice ,unele inspirate din texte biblice sau everimente festive din viata satului.O imagine incarcata de sensuri filozofice ,realizata cu numai un an inaintea mortii sale este ,,Parabola orbilor".Cu aceasta lucrare Bruegel pare as invita compatriotii la prudenta si intelepciune,in climatul terorii.
Explozia de viata ,tristete si veselie izbucneste din compozitiile cu subiecte evocatoare ale satului flamand ,fixeaza imgini reconfortante.Paleta luminoasa ,cu tonuri primare,galben,rosu,albastru,si tonuri binare,oranj sau verde,ritmeaza dinamica alerta a imaginiilor.
Pigmentii curati ,echilibrul savant de dozaje coloristice ,perspectivice complexe ,il definesc pe Bruegel drept un novator si un posesor al stiintei construirii indrasnete a imaginii.
Compozitii ca,,Caderea lui Icar", ,,Ospat la nunta", ,,Dans taranesc", ,,Tara trantorilor" sunt imagini invocatoare ale satului si vietii taranesti,cu obiceiurile si modul de a-si petrece timpul ori de a sarbatorii.Fizionomii mature ,joviale sau congestionate de buna dispozitie ,glumesc ,se ospateaza cu savoare sau canta.
Printre ei apar si batrani ,urati de varsta,care privesc ,critica sau se mira ,copii neastamparati,gata de a face felurite sotii,in timp ce la ferestrele etajelor curiosii iscodesc strada si intamplarile hazlii ale partenerilor de pe canale.
Arta europeana a secolului urmator va ramane deschisa acetei atitudini a artistului ,lucid comentator al societatii ,opera si artistul deveniind simboluri ale luptei pentru demintate si libertate umana.

0 comentarii: