CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

miercuri, 13 februarie 2008

Arta Bizantina


Arta bizantina se dezvolta pe teritoriile Imperiului Bizantin intre secIV-XV in corelatie cu structura si evolutia imperiului.Cultura si arta bizantina sunt puternic legate de religia crestina si de autoritatea bazileului .Ele au rolul de a impresiona,punand accentul pe latura emotionala care trebuie sa inalte sufletul spre divinitate dar mai ales sa arate maretia imperiului si a statului .
Arta bizantina are un caracter dualist, ea se imparte in arta oficiala elaborata de curtea de la Constantinopole ,iar cealalta directie artistica este cea promovata de manastirile si scolile locale aflate sub dominatia imperiului(Rusia,Serbia,Tarile Romane,Bulgaria).
In arhitectura bizantina predomnina planul bazilical sub forma de cruce greceasca.Bazilicile au intre 3-5 nave avand o nava centrala si douasau mai multe nave laterale .Cupola acopera bazilica,avand dimensiuni mari, ea este ridicata pe pandantivi.
La exterior Bazilicile bizantine sunt relativ simple ,fara decoratii ,din caramida rosie (sau alternand piatra cu caramida),iar in interior erau bogat decorate cu mozaicuri puncticrome si fresce.

0 comentarii: