CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

sâmbătă, 9 februarie 2008

Cele Sapte Minuni Ale Lumii Antice

Sunt considerate minuni ale lumii sapte dintre creatiile importante ale Antichitatii, impresionante prin dimensiunile lor si realizarea lor tehnica .Majoritatea dintre ale sunt disparute,ele findu-ne cunoscute prin descrieri.Acestea sunt:


1.Piramida lui Kheops-avea o inaltime de 146 m,iar latura bazei este de 230 m.Pentru construirea ei s-au folosit peste 2 300 000 de blocuri de piatra de aproximativ 2,5 tone fiecare .Fetele piramidei erau placate cu blocuri de granit slefuit.


2.Gradinile suspendate ale Semiramidei-au fost construite de Semiramida,regina legendara a Babilonului .Abandonata in desert de catre mama ei a fost hranita de porumbei iar apoi crescuta de niste pastori.Devenind stapana Imperiului Babilonian ,ea comanda construirea unor palate minunate la Babilon si a unor ''gradini suspendate'' situate pe terasele acestora.

3.Colosul din Rhodos- era o statuie uriasa din bronz,avand o inaltime de 32 de metri , se afla la intrarea in portul Rhodos.Ea il reprezenta pe Helios ,zeul soarelui si a fost inaltata de locuitorii orasului la inceputul secolului alIII-lea inainte de Hr.Statuia a disparut in acelasi secol in urma unui cutremur.

4.Farul din Alexandria-
a fost construit in secolui al III-lea inainte de Hr. pentru a calauzi corabiile care intrau in portul Alexandria.Format din 3 corpuri suprapuse ,Farul avea o inaltime de aproximativ 130 de metri si era in intregime din marmura alba .A fost distrus in secolele XII si XIV ,in urma unor cutremure si la incercarile arabilor de a-l darama.



5.Mausoleul din Halicarnas-este mormantul lui Mausol rege al statului antic Caria ,ridicat la Halicarnsa ,el a fost inceput de Mausol si terminat de sotia sa Artemisa.


6.Statuia lui Zeus din Olimpia-statuie crisoelefantina (executata in lemn si placata cu fildes si aur ),al carei autor este Fidias .Plasata in marele templu din Olimpia,statuia avea o inaltime de 12 metri si il infatisa pe zeu asezat pe tron ,avand in mana dreapta o statueta a zeitei Victoria ,iar in cealalta mana un sceptru.A fost distrusa in secolul al IV-lea dupa Hr.

7.Templul zeitei Artemis din Efes-inceputul secolului al VII-lea inainte de Hr. si terminat in secolul al IV-lea inainte de Hr.templul era construit din stil ionic si avea 127 coloane ,bogat decorate cu soclu .El a fost distrus in secolele IV -VI dupa Hr.

1 comentarii:

Cata spunea...

Pana acum am vazut doua din cele 7, si am de gand in urmatorii 15 ani sa le vad si pe celelalte 5. Acesti colosi din marmura sau granit te pun intr-o stare de admiratie fara margini, si respect pentru marile civilizatii ale lumii