CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

sâmbătă, 9 februarie 2008

Arta In Evul Mediu

Evul Mediu este astazi privit ca o perioada importanta in evolutia civilizatiilor europene ,ca o perioada a cuceririi cultural-artistice.
La baza formarii civilizatiei medievale stau elementul greco-latin (traditia gandirii grecesti ,a celei politice si juridice latine) ,aportul popoarelor germanice,bizantin si arab ,precum si ideologia crestina institutionalizata .
Se formeaza 2 zone culturale:in cea dintai supravietuieste civilizatia romana,iar regii ostrogoti ,vizigoti ,vandali ,trecand la crestinism ,vor incerca sa refaca sau sa pastreze vechiul cadru de viata roman.Cea de-a 2-a zona este cea a Imperiului Bizantin,care va renunta treptat la civilizatia romana ,punand bazele unei civilizatii noi, punand accentul pe biserica.
In Occident a avut loc''Renasterea Caroligiana si Ottoniana " sec VIII-IX.Carol cel Mare devine cea mai importanta personalitate a Europei prin dorinta lui de a reface Imperiul Roman.In timpul sau se construiesc biserici care prin noutatea solutiilor consecutive vor influienta stiluri artistice ulterioare .Intre secolul al XII-lea si alXIII-lea are loc o adevarata ''Renastere Medievala" care cuprinde intregul continent ,o explozie cultural-artistica decisiva pt evolutia ulterioara a Europei.
Cruciadele vor determina un contact direct intre europeni si Imperiul Bizantin ,fiind o cale de transmitere a influientelor cultural-artistice .Apar primele universitatila Paris,Oxford,Cambridge ,Toledo,Bologna...etc.

0 comentarii: