CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

vineri, 1 februarie 2008

Sculptura Greciei


Sculptura este semnificativa pentru arta greaca.Cele mai utilizate teme sunt: chipul uman ,zei si zeite si deasemenea reprezentarea invingatorilor de la diverse intreceri sportive.
In perioada clasica se atinge punctul maxim al evolutiei sculpturii.In aceasta perioada se stabilesc canoanele de frumusete si perfectiune .Dar ele nu presupun blocarea libertatii artistului si supunerea lui neconditionata in fata regurilor rigide .O data cu victoria greciilor asupra persilor ,arta greaca si sculptura exprima emotia colectiva ,civila si religioasa al intregii cetati.
Victoria de la Samotrace si Discoblolul(aruncatorul de disc) dovedesc observarea foarte atenta a corpului uman si crearea unor opere armonioase, pline de dinamism,forta si seninatate .In acelasi timp ,in statuiile grecesti in aceasta perioada figura umana este idelizata ,ele reprezinta frumusetea sau omul perfect(,,omul-zeu").
Moscoforul reprezinta un om care duce in spate un vitel.Expresia chipului linistit ,cu zambetul pe buze nu sugereaza efortul depus ,ramanand complet lipsit de expresivitate.
Statuia lui Poseidon zeul este reprezentat printr-un nud de barbat puternic ,matur surprins in momentul aruncarii tridentului(furcii).
Laocoon grupul statuar infatiseaza suferinta preotului Laocoon pedepsit de zeita Athena,protectoarea grecilor, pentru ca s-a opus introducerii calului in cetatea Troiei .Sculptura a devenit simbolul tragediei traite de preot, sugerandu-se ultimele momente din viata.

0 comentarii: