In constelatia marilor personalitati ale artelor si culturii lumii, Renasterea italiana a secolului al XV-lea,il situeaza pe Michelangelo in grupul titanilor ,alaturi de Leonardo,Tizian si Rafael.
La 16 august 1501 ,in Piata Domului ,unde se afla blocul de marmura de Carrara, inalt de 5,50 metrii,partial atacat si slefuit,Michelangelo se apuca de lucru,pentru ca 3 ani mai tarziu ,la 8 iunie 1504 David sa fie terminat si asezat in Piata Signoriei la poarta Palatului Signoriei.David fiinta desavarsita ,Expresie a tineretii lui Michelangelo si a Renasterii este o armonie deplina intre frumusetea fizica si cea spirituala .
Michelangelo sculpteza cu mari eforturi doua ansamble funerare :,,Mormantul Papei Iuliu al II-lea,amplasat in interorul Biseici San Pietro in Vicoli,pt care arealizat sulpturiile :,,Moise", ,,Invingatorul",Sclav refuriat" si ,,Sclav murind".
Al doilea ansamblu funerar este destinat familii Medici din Florenta,pt acestia Michelangelo sculpteaza alegoriile ,,Ziua si Noaptea'' si ,,Aurora si Crepusculul"
,,Portretul lui Brutus'' ,grupurile materne,,Madona si pruncul" si ,,Madona din Bruges"vor incheia creatia de sculptura a lui Michelangelo,acestora alaturandu-se si grupurile de Pieta: Pieta din basilica San Piero ,Pieta Palestrina din Florenta ,Pieta Rondanini din Milano,ultima capodopera la care sculptorul a lucrat inainte de a muri.
In pictura ,Michelangelo a realizat frescele Capelei Sixtine din Vatican,respectiv;Bolta Capelei, ,,Geneza lumii", ,,Crearea lui Adam" , ,,Crearea Evei si ,,Pacatu original".Tot la Capela Sixtina , Michelangelo a pictat pe peretele absidei ,,Judecata de Apoi"
In arhitectura marea ceatie a fost cupola Catedralei San Pietro din Roma dar si altele cum ar fii: Palatul Farnese ,Cappella Medici, Biblioteca Laurentiana.
Opera sa prodigioasa ,de arhitect ,sculptor si pictor,marcheaza secolul al XV-lea si arta universala cu principii si concepte fundamentale,cu gradoarea si respiratia geniului.
miercuri, 20 februarie 2008
Michelangelo Buonarroti(1475-1564)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu