CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

vineri, 1 februarie 2008

Arta Romei Antice



In secolul al-III-lea i.Hr. Roma devine cel ,mai important oras al Italiei ,ea cucerind in urmatoarele secole toate statele din jurul sau.In aceste conditii ,preocuparile urbanistice devin la Roma din ce in ce mai importante .
Arhitectura romana se caracterizeaza printr-o mare varietate a constructiile :piete publice ,bazilici,amfiteatre, temple, arcuri de triumf,etc.La Roma ,piata principala a orasului se numea forum,cel mai mare fiind construit de imparatul Traian,la inceputul secolului al II-lea dupa Hr.
Bazilica servea drept tribunal, spatiu comercial sau spatiu de intrunire.Ea era o constructie dreptunghiulara care avea o nisa spe una din laturile ei, mari , numita absida.
Amfiteatrul roman ,ca si circul era un loc destinat distractiilor pentru popor: luptele de gladiatori, concursuri sportive etc .Colosseum-ul sin Roma este tipul cel mai complex si bogat al amfiteatrului.
Templul roman se aseamana cu cel grecesc ,noutatea insa este ca templul roman are un plan circular ,inconjurat de coloane .
Arcul de triumf este un fel de poarta monumentala care aminteste de un everiment important sau de o victorie militara.El este decorat cu basoreliefuri si sculpturi care ilustreaza everimente care au stat la baza construirii acestuia.

6 comentarii:

andy spunea...

prea putin cum am mai spus!!!!!!

Unknown spunea...

🙂🙂🙂

Unknown spunea...

Super!!!

Unknown spunea...

Bun!!

Unknown spunea...

2009😱😱Eu atunci mam nascut am avut numai trei luni

Unknown spunea...

Pidar