CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

sâmbătă, 16 februarie 2008

Filippo Brunelleschi(1377-1446)


A fost arhitect,matematician şi sculptor .El face ucenicia de artist în atelierul unui aurar din Florenta si este foarte interesat de studiul Antichităţii de aceea face numeroase călătorii la Roma.
El a realizat cupola Domnului din Florenta ,considerata cea mai importanta inventie a Renasterii .Cupola este ridicata pe un tambur ortogonal ,fiecare latura a ortogonului fiind unita de corespondenta ei printr-un arc ,iar intre arcuri este zidarie.
Arhitectura lui Brunelleschi este una raţională bazată pe linearitatea prospectivă şi pe modularea exactă a spaţiului, de exemplu în Loggia pentru Spitalul Inocenţilor, construită de Brunelleschi între 1421 şi 1424 în care, claritatea, simplitatea şi linearitatea reprezintă o inovaţie a timpului.
Alte realizari ale lui Filippo Brunelleschi sunt: Spitalul inocentiilor,Bisericii San Lorenzo,Palatul Pitti si Capela Pazzi.
Filippo Brunelleschi moare la Florenţa în 1446 fiind înmormântat in Santa Maria del Fiore,iar mormântul său, a rămas necunoscut timp de secole,a fost descoperit în 1972.

0 comentarii: