CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

marți, 19 februarie 2008

Leonardo da Vinci(1452-1519)


Nascut la mijlocul secolului al XV-lea la Vinci,un burg cu natura poetica din aproprierea Florentei,Leonardo a murit langa Amboise,omagiat si regretat de regele FranciscI.
Desi Leonardo face parte din aceeasi generatie cu Botticelli,Piero della Francesca ,Carpaccio gandirea si experientele sale plastice au marcat un imens pas inainte fata de estetica si idealurile contemporanilor.
La 17 ani ,in 1469, Leonardo se afla ucenic la atelierul lui Verrocchio.Inca din aceasta etapa de inceput ,el a creat celebrul sau inger ,detaliu in compozitia pictata de Verrocchio,,Botezul lui Hristos".In jurul varstei de 30 de ani ,leonardo crea portretul Ginevrei dei Benci,si compozitia ,,Inchinarea magilor".
In anul 1489 Leonardo da Vinci a pictat ,,Cina cea de Taina",compozitia fiind imaginata intr-un spatiu desavarsit ca rigori matematice si supusa unei perspective geometrice.Ecranele luminoase ale ferestrelor evidentiaza in centru compozitiei figura lui Iisus,ca presenta esentiala a gruparii,In dreapta si stanga lui ,apostolii formeaza patru grupuri de cate trei .Chiipurile apostolilor ,in 12 ipostaze temperamentale si de conduita morala exprima :frumosul ,uratul,binele si raul supuse intrebarilor constiintei.
Intre 1500 si 1506 Leonardo picteaza ,,Fecioara ,pruncul si Sfanta Ana" si fresca ,,Batalia de la Anghiari"(1503).In prima compozitie este materializata prezenta maternna a Sfintei Ana si de imaginea angelica a Fecioarei Maria.Sentimentele exprimate de cele 2 personaje ,Maria si aAna ,se intalnesc in corolarul armoniei prin iubirea de om.
,,Mona Lisa"este o alta lucrare a lui Leonardo da VInci ,una dintre cele mai cunoscute .Terminata in 1507,Mona lisa reprezinat prototipul fiintei imprevizibile in reactii si conduita morala.Ea reflecta imaginea autoritara prin spirit rational si prestanta,prin luciditate si cunoastere a lumii.Ochii inteligenti evolueaza critic realitatiile din jur,expresia chipului sugereaza un subtil spirit diplomatic ,rezerva unei disponibile tradari.Surasul este al fiintei ermetice ,care nu se dezvaluie niciodata in sinceritate.Mona Lisa sau Gioconda este un alter ego ,o alta proiectie sau chip al personalitatii lui Leonardo da Vinci.
In solilocviul existentei si creatiei lui Leonardo da Vinci ramane ,dupa cum spune pictorul Francesco Melzzi,,un om asa cum Naturii ii este cu neputinta sa mai creeze altul''.

0 comentarii: