CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »
Google

sâmbătă, 9 februarie 2008

Arta Romanica



In timp ce Imperiul Roman de Rasarit- Imperiul Bizantin se mentinea cu o constanta forta, Imperiul Roman de Apus se dezmembra sub puterea barbarilor. Multa vreme aceasta perioada cuprinsa intre 400 si 1400 a fost vazuta ca o perioada cruda, cuprinsa intre doua mari civilizatii: cea a Renasterii si civilizatia romana. De aceea aceasta perioada a fost numita Evul Mediu.
In secolul al XI-lea, Europa incepe sa se contureze asa cum o vedem noi astazi. Nobilii, mari proprietari de pamanturi, au inceput sa-si construiasca castele fortificate, construite pe inaltimi si inconjurate de ziduri puternice si de santurii pline cu apa. Elementul central era donjonul, care era la randul sau o constructie fortificata, putand oferii stapanului posibilitatea de locuire.
Insa cel mai important si reprezentativ element de arhitectura era bazilica,de proportii considerabile, construita din piatra. Ea este compusa dintr-o nava centrala si doua sau patru nave laterale despartite intre ele prin stalpi. In partea de est ea are intotdeauna o absita care adapoteste altarul. Stalpii care despart navele sunt masivi si capiteluri variate, cu decoratii sculptate geometrice sau florale.
Arta romanica se dezvolta intre secolele XI-XIII in statele feudale ale Europei occidentale. Principalulul domeniu de manifestsre a acestei arte este arhitectura, cu doua mari programe: castelele fortificate si bisericile de tip bazilica.Exemple de biserici si catedrale:Domul din Limburg,Catedralele imperiale de la Mainz,Worms,catedrala palatina de la Aachen, Biserica Saint Benoit-sur-Loire,Biserica Saint Trophime...etc..

0 comentarii: